De Praagse kerstmarkten

Praag is het hele jaar door een heerlijke stedentrip bestemming. De historische hoofdstad van Tsjechië, die vaak de Gouden Stad wordt genoemd, staat al sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Buiten de oude bezienswaardigheden die zo goed bewaard zijn gebleven, kun je er (mede door de nog schappelijke prijzen) fantastisch shoppen en uitgaan. Met talloze cafés, pubs en restaurants is het hier heerlijk vertoeven. Het is zeker een aanrader om Praag in de Decembermaand te bezoeken. Het winterklimaat, de verlichting en de jaarlijkse kerstmarkten brengen je direct in de ultieme kerstsfeer.

De Praagse kerstmarkten

Kerstmarkten (Vanocni trhy) zijn een belangrijk ingrediënt van de feestelijke magie in de Tsjechische Republiek. De Praagse kerstmarkten zijn de meest indrukwekkende in het land. Door de prachtige stadsverlichting lijkt het wel alsof de stad verandert in een waar “Winter Wonderland”. De Praagse kerstmarkten zijn dagelijks geopend van 1 december 2018 tot en met 6 januari 2019. Ook op kerstavond, tijdens de kerst en Oud & Nieuw zijn de markten geopend.

De twee grootste kerstmarkten worden vlak bij elkaar gehouden, op het Oude Stadsplein en het Wenceslasplein. Er zijn ook kleinere markten die meer dan de moeite waard zijn. Bijvoorbeeld op het plein van de Republiek, bij de markt van Havel, op Kampa eiland en bij de St. George Basiliek (bij de burcht van Praag). De feestelijke sfeer in Praag gedurende de periode van de kerstmarkten is gewoonweg excellent.

De kerstmarkten bestaan uit fel versierde houten hutten gevuld met lokale producten zoals bijvoorbeeld keramiek, sieraden, geborduurd kant, houten speelgoed, geurkaarsen, kerstversiering, hoeden, handschoenen en poppen (al dan niet gekleed in traditionele kostuums). Vind je het leuk om jouw kerstcadeautjes echt uit het land zelf te kopen (originele geschenken die je in Nederland niet kunt vinden), dan kun je hier je hart ophalen. Je vindt hier talloze leuke souvenirs om met Kerst je huis mee te versieren of om cadeau te geven aan de thuisblijvers.

Eten en drinken:

De kerstmarkten in Praag bieden de toerist nog zoveel meer dan shopplezier. Je kunt er heerlijk genieten van allerlei lokaal eten en drinken en zien hoe de traditionele hapjes worden bereid. De populairste kerstmarkt-food onder zowel de Tsjechen zelf, als ook onder de toeristen, zijn de grote hammen geroosterd op het spit (Pražská šunka), de ongezond, maar wel zeer smakelijk gegrilde worstjes (klobása). Het Hongaarse brood, belegd met knoflook, kaas en ketchup (langoš) of de pannenkoeken (palačinky). De Tsjechen zelf zijn dol op allerlei zoetige taartjes, zoals ‘ Trdelník ‘, een vreselijk zoet gebakje, bedekt met een hete laag suiker. Een regelrechte aanslag op je gebit, je moet ervan houden!

Beroemde Tsjechische bieren die je absoluut moet proeven zijn: Pilsener Urquell, Staropramen of Budvar. Een lekkere warme drank mag op de warme winterdagen niet ontbreken. Denk aan de honingwijn (Medovina); Glühwein (svařák); warme chocolademelk (horká čokoláda), of gewoon een lekkere grog (een mengsel van rum, water, citroen en suiker).

Outdoor kerstinkopen is zoveel mooier met een kopje hete glühwein in je hand!

Op de kerstmarkt van Praag

Op de kerstmarkt bij het oude stadsplein vind je een grote dierenstal, waar kinderen de schapen, geiten en ezel kunnen aaien. Er staan levensechte beelden die het Bethlehem tafereel uitbeelden: Maria, Jozef, baby Jezus en de drie koningen in een houten stal. Het meest imposant is toch wel de reusachtige kerstboom op het oude stadsplein. Deze komt uit de bossen van de Midden-Bohemen en hangt vol met lichtjes. Elke avond stipt om 16:30 wordt de verlichting aangezet, begeleid door spetterende klassieke muziek waarbij je spontaan kippenvel krijgt. Ook op de markt op het Wenceslasplein vind je een felverlichte kerstboom. Deze wordt iedere avond om 17.00 aangezet, eveneens met klassieke muziek.

En wat is december zonder kerstliederen? Schoolkoren en folkloristische zanggroepen komen, vaak laat in de middag, naar het podium op het Oude Stadsplein. De kinderen en koren komen verspreid vanuit het hele land en treden op in hun traditionele folkloristische kledij.

Oud & Nieuw in Praag

Een kleine week later, tijdens de jaarwisseling valt het allesbehalve stil in bruisend Praag. Er is voor elke leeftijdscategorie wel iets te beleven. Veel hotels en restaurants bieden de mogelijkheid om een all inclusive nacht van lekker eten, drinken en dansen te boeken, of gewoon een mooi romantisch diner voor twee. Of wat dacht je van lekker een pub induiken en na het vuurwerk een van de vele clubs bezoeken (vaak moet je – net als in Nederland voor een clubfeestje wel van tevoren een ticket kopen)?

Tot slot zijn er de immer populaire riviercruises: heerlijk varen, eten, drinken en dansen terwijl de boot je door het hart van Praag voert. Vanaf de rivier (de Vitava) heb je een prachtig uitzicht op het vuurwerk. Natuurlijk kun je het vuurwerk ook vanaf de grond bekijken. Tegen de klok van middernacht beginnen de mensen zich te verzamelen op verschillende punten in de stad om zelf vuurwerk aan te steken. Of om te genieten van het vuurwerk dat door verschillende organisaties wordt afgevuurd. De belangrijkste verzamelplekken om van het vuurwerk te genieten zijn langs de rivier, op het oude Stadsplein en op Wenceslas plein.

Bestaat er een mooiere manier om het nieuwjaar te beginnen?