Unesco het ook mee eens gezien het feit dat Praag op de werelderfgoed lijst staat. Tot 1992 was Praag de hoofdstad van Tsjecho –Slowakije. Na de opsplitsing werd de stad, die dagelijks ontwaakt aan de schilderachtige rivier de Moldau, opnieuw hoofdstad. Maar dit keer van de centraal Europese Republiek Tsjechië.

Omdat de stad Praag een bijzondere schoonheid bezit wordt het ook wel de Gouden Stad genoemd. Ooit gesticht, ruim 2.000 jaar geleden als Keltische nederzetting en op wonderbaarlijke wijze bijna ongeschonden door de tweede wereldoorlog gekomen. Praag is het nu een belangrijke toeristische bestemming voor mensen van over heel de wereld.

Kunstwerken bedoeld om de mensen terug naar de kerk te sturen

De schoonheid van Praag is mede te danken aan de vele bouwwerken in de stad en over de rivier, zoals de Karelsbrug. De brug is ruim 600 jaar oud en is in feite een enorm stuk vakwerk door lokale vakmensen bewerkt ten tijde van het bouwen van de brug. De brug heeft een Gotische uitstraling en past bij de tijd van weleer waar het volk geen vrijheden genoot maar dienstbaar moest zijn aan de adel. Het verhaal gaat dat de prachtige stukjes kunstwerk zoals beelden en religieuze afbeeldingen, die je op de brug tegenkomt een afschrikwekkende taak hadden. Deze waren bedoeld om de mensen die de brug zouden passeren angst in te boezemen en terug naar de kerk te sturen. Maak tijdens je citytrip Praag een wandeling over deze indrukwekkende brug.

Het beroemde Astronomische Uurwerk

Praag :Schone Gouden Stad

Op het oude stadsplein Staroměstské náměstí staat een bijzonder uurwerk dat dagelijks nog altijd veel bekijks geniet. Dat komt door het opvallen uitgebreide carillon dat naast het aangeven van het juiste uur ook de stand van de zon en de maan aangeeft. Het ontwerp van het middeleeuwse astronomische uurwerk komt van klokken maker Mikulášz Kadane en wetenschapper Jan Šindel die er tevens een religieuze voorstelling in hebben aangebracht. Het beroemde uurwerk geeft onder meer de tijd van Praag aan, de tijd tussen zonsopgang en zonsondergang die elke dag weer punctueel en accuraat is en de sterrentijd.

Beroemd plein was vroeger toneel van gruwelijke gebeurtenissen

Tijdens je citytrip Praag vindt je het meest belangrijke plein het centrum van de stad. De Stareměstské náměstí mag dan tegenwoordig een prettige plek zijn waar je elkaar ontmoet en waar je een moment van rust kan vinden tussen het maken van wandelingen door de mooie stad.

Vroeger was het plein het toneel van gruwelijke gebeurtenissen. In de oude tijden was het leven van een gewoon mens niet zo belangrijk. Als men maar vermoedde dat je ofwel een misdrijf had gepleegd of mogelijk iets tegen de adel had dan was dit voldoende reden om je op het schavot te plaatsten waar je onder een joelende menige het hoofd zonder pardon werd afgehakt. Nu kun je er gelukkig met een gerust hart als basis gebruiken om bijvoorbeeld het stadhuis, het Kinskýpaleis en de Sint Nicolaaskerk te bezoeken.